Marmura Residence

Start Noua Casă 2024 – descoperă avantajele programului și cum te poți înscrie

Programul Noua Casă 2024 este un program guvernamental care oferă garanții pentru creditele ipotecare destinate achiziționării de locuințe noi sau existente. Programul a fost lansat în anul 2020, ca o continuare a programului Prima Casă și a fost prelungit pentru anul 2024, cu un plafon de garanții de 1 miliard de lei.

Care sunt beneficiile programului Noua Casă 2024?

Programul Noua Casă 2024 are mai multe avantaje pentru cei care vor să-și cumpere o locuință:

Avansul minim este de 5% din valoarea locuinței, indiferent de tipul acesteia (nouă sau existentă).

Dobânda este mai mică decât la un credit ipotecar obișnuit, deoarece băncile beneficiază de garanția statului.

Comisionul de administrare al garanției este redus cu 50%, de la 0,3% la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.

Onorariile notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor documente sunt reduse cu 30%.

Valoarea maximă a creditului este de 140.000 de euro pentru locuințele noi și de 70.000 de euro pentru locuințele existente.

Care sunt condițiile de accesare a programului Noua Casă 2024?

Pentru a putea aplica la programul Noua Casă 2024, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

Să aveți cetățenia română sau a unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene.

Să nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția sau copiii o locuință achiziționată prin programul Prima Casă sau Noua Casă.

Să nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția sau copiii o altă locuință cu o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați.

Să aveți venituri suficiente pentru a putea rambursa creditul și să nu fiți înregistrat în Biroul de Credit ca rău platnic.

Care sunt pașii pentru a obține un credit prin programul Noua Casă 2024?

Dacă îndepliniți condițiile de mai sus, puteți urma următorii pași pentru a obține un credit prin programul Noua Casă 2024:

Alegeți o locuință care să corespundă criteriilor programului (să fie nouă sau existentă, să aibă o suprafață utilă de cel mult 120 de metri pătrați și să nu depășească valoarea maximă a creditului).

Alegeți o bancă parteneră a programului și depuneți dosarul de credit, care trebuie să conțină documente privind identitatea, veniturile, istoricul bancar și situația locuinței.

Dacă dosarul este aprobat, solicitați băncii o promisiune de garantare, care este un document emis de FNGCIMM care confirmă acordarea garanției pentru creditul solicitat. FNGCIMM este acronimul pentru Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM implementează mai multe programe guvernamentale de garantare, printre care și programul Noua Casă 2024, care vizează susținerea achiziționării de locuințe noi sau existente de către persoane fizice. FNGCIMM funcționează sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României și are un profit record în anul 2023.

Semnați contractul de vânzare-cumpărare a locuinței la notar, în baza promisiunii de garantare, și plătiți avansul de 5% din valoarea locuinței.

Semnați contractul de credit ipotecar la bancă și primiți suma rămasă pentru achitarea locuinței.

Care sunt băncile partenere ale programului Noua Casă 2024?

În prezent, există 16 bănci care participă la programul Noua Casă 2024, și anume:

Alpha Bank

Banca Comercială Română (BCR)

Banca Românească

Banca Transilvania (BT)

CEC Bank

EXIM Bank

First Bank

Garanti Bank

ING Bank

Intesa Sanpaolo Bank

Libra Internet Bank

OTP Bank

Raiffeisen Bank

Techventures Bank

Unicredit Bank Vista Bank

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp