Moghioros Park Residence

Cum să faci profit cu apartamente cumpărate de la dezvoltatori în faza de proiect și apoi vândute pe piață

Investițiile imobiliare sunt considerate de mulți o modalitate sigură și rentabilă de a-ți multiplica banii. Însă, pentru a avea succes în acest domeniu, nu este suficient să cumperi orice apartament și să-l vinzi mai scump. Trebuie să știi cum să alegi cele mai bune oportunități, cum să gestionezi riscurile și cum să profiți de avantajele pieței.

Unul dintre cele mai atractive tipuri de investiții imobiliare este cel al apartamentelor cumpărate de la dezvoltatori în faza de proiect și apoi vândute pe piață. Acest tip de investiție presupune să cumperi un apartament înainte ca acesta să fie construit sau finalizat, la un preț mai mic decât cel de piață, și să-l vinzi după ce este gata, la un preț mai mare, obținând astfel un profit.

Care sunt beneficiile acestui tip de investiție?

Prețul mai mic. Când cumperi un apartament de la dezvoltator în faza de proiect, ai posibilitatea să obții un preț mai mic decât cel de piață, deoarece dezvoltatorul are nevoie de lichidități pentru a finanța construcția și este dispus să ofere reduceri pentru clienții care plătesc avansul sau integral. De asemenea, poți negocia condițiile contractuale, cum ar fi modalitatea de plată, termenul de livrare, garanțiile etc.

Aprecierea valorii. Când vinzi un apartament cumpărat de la dezvoltator în faza de proiect, ai posibilitatea să obții un preț mai mare decât cel plătit, deoarece valoarea apartamentului crește odată cu finalizarea construcției și cu evoluția pieței. De obicei, diferența de preț între faza de proiect și faza de livrare este de 10-20%, în funcție de zona, calitatea și cererea de apartamente.

Personalizarea apartamentului. Când cumperi un apartament de la dezvoltator în faza de proiect, ai posibilitatea să personalizezi apartamentul după propriile tale preferințe, în limita posibilităților tehnice și a bugetului. Poți alege finisajele, culorile, mobilierul, electrocasnicele etc., pentru a crea un apartament unic și confortabil. Astfel, îți vei crește șansele de a vinde apartamentul mai ușor și mai scump, deoarece va fi mai atractiv pentru potențialii cumpărători.

Care sunt riscurile acestui tip de investiție?

Întârzierea livrării. Când cumperi un apartament de la dezvoltator în faza de proiect, te expui riscului ca livrarea să fie întârziată din cauza unor factori externi sau interni, cum ar fi condițiile meteorologice, problemele tehnice, litigiile juridice, dificultățile financiare etc. În acest caz, nu numai că vei pierde timp, ci și bani, deoarece vei plăti dobânzi, taxe, impozite etc., fără să beneficiezi de apartament. De aceea, este important să verifici reputația și solvabilitatea dezvoltatorului, să citești cu atenție contractul și să ceri garanții și penalități în caz de întârziere.

Calitatea inferioară. Când cumperi un apartament de la dezvoltator în faza de proiect, te expui riscului ca apartamentul să nu corespundă standardelor de calitate promise sau așteptate, din cauza unor materiale sau lucrări defectuoase, erori de proiectare, nerespectarea normelor de siguranță etc. În acest caz, nu numai că vei avea probleme cu funcționalitatea și confortul apartamentului, ci și cu vânzarea acestuia, deoarece va fi mai greu să găsești cumpărători dispuși să plătească prețul cerut. De aceea, este important să verifici calitatea și conformitatea apartamentului, să faci recepția și să ceri remedierea defectelor înainte de a-l vinde.

Fluctuația pieței. Când vinzi un apartament cumpărat de la dezvoltator în fază de proiect, te expui riscului ca piața să sufere schimbări neprevăzute, care să afecteze cererea și oferta de apartamente, și implicit prețul acestora. De exemplu, o criză economică, o modificare legislativă, o concurență mai mare, o scădere a puterii de cumpărare etc., pot determina scăderea valorii apartamentului sau lipsa cumpărătorilor. De aceea, este important să analizezi tendințele și previziunile pieței, să alegi zone și tipuri de apartamente cu potențial de creștere și să fii flexibil în stabilirea prețului.

Cum să faci profit cu acest tip de investiție?

Pentru a face profit cu apartamente cumpărate de la dezvoltatori în faza de proiect și apoi vândute pe piață, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali, care să îți asigure succesul investiției:

Stabilește-ți bugetul și obiectivele. Înainte de a începe să cauți apartamente de la dezvoltatori, trebuie să știi câți bani ai la dispoziție și ce vrei să obții din investiția ta. Astfel, îți vei putea alege apartamentele care se încadrează în bugetul și obiectivele tale, fără să te împrumuți peste măsură sau să te mulțumești cu un profit prea mic.

Caută apartamente de la dezvoltatori de încredere. Nu toți dezvoltatorii sunt la fel, și nici toate apartamentele de la ei. Trebuie să faci o cercetare amănunțită a pieței și să alegi dezvoltatorii care au o reputație bună, o experiență solidă, o situație financiară stabilă și un portofoliu de proiecte de calitate. De asemenea, trebuie să verifici dacă dezvoltatorii au toate autorizațiile și avizele necesare pentru construcția apartamentelor, dacă respectă termenele și condițiile contractuale, dacă oferă garanții și asistență post-vânzare etc.

Alege apartamente cu potențial de creștere a valorii. Nu orice apartament de la dezvoltator este o investiție bună. Trebuie să ții cont de mai mulți factori care pot influența valoarea apartamentului pe termen lung, cum ar fi locația. Este esențial să alegi un apartament situat într-o zonă bună, cu acces facil la transport, servicii, magazine, școli, spitale, parcuri etc. De asemenea, este important să verifici planurile de dezvoltare urbană ale zonei, pentru a evita eventualele surprize neplăcute, cum ar fi construcția unor blocuri înalte în apropiere, care îți pot afecta priveliștea.

Negociază prețul și condițiile contractuale. După ce ai ales apartamentul dorit, trebuie să negociezi cu dezvoltatorul prețul și condițiile contractuale, pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț. Poți cere o reducere de preț dacă plătești avansul sau integral, dacă cumperi mai multe apartamente, dacă renunți la unele facilități etc. De asemenea, poți cere condiții mai avantajoase, cum ar fi un termen de livrare mai scurt, o garanție mai lungă, o penalitate mai mare în caz de întârziere etc.

Păstrează apartamentul în stare bună. După ce ai cumpărat apartamentul, trebuie să-l păstrezi în stare bună, pentru a-i menține sau chiar crește valoarea. Pentru asta, trebuie să faci o întreținere regulată a apartamentului, pentru a preveni sau remedia eventualele defecte sau avarii. De exemplu, este bine să verifici periodic instalațiile electrice, sanitare, termice etc., și să le repari dacă este cazul. De asemenea, este bine să cureți și să aerisești apartamentul frecvent, pentru a evita apariția mucegaiului, a umezelii sau a mirosurilor neplăcute.

Promovează apartamentul eficient. Când vrei să vinzi apartamentul, trebuie să-l promovezi eficient, pentru a atrage cât mai mulți potențiali cumpărători. Pentru asta, trebuie să creezi un anunț atractiv și informativ, care să prezinte apartamentul în cel mai bun mod posibil. Pentru asta, este bine să folosești un titlu care să capteze atenția, să scrii o descriere detaliată și corectă, care să evidențieze avantajele și caracteristicile apartamentului, și să adaugi fotografii de calitate, care să ilustreze clar și realist starea și aspectul apartamentului. De asemenea, este bine să menționezi prețul, locația, suprafața, numărul de camere, anul de construcție, facilitățile etc.

Alege să lucrezi cu o agentie imobiliară care te va ajuta în găsirea unui client pentru revânzarea imobilului în vederea obținerii profitului.

Negociază prețul și condițiile de vânzare. După ce ai primit oferte de la potențialii cumpărători, trebuie să negociezi cu ei prețul și condițiile de vânzare, pentru a obține cel mai bun profit. Poți cere un preț mai mare dacă apartamentul este de calitate, dacă are facilități suplimentare, dacă este situat într-o zonă bună etc. De asemenea, poți cere condiții mai avantajoase, cum ar fi plata integrală sau în rate, livrarea imediată sau ulterioară etc.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a face profit cu apartamente cumpărate de la dezvoltatori în faza de proiect și apoi vândute pe piață. Dacă îi respecți, vei avea șanse mari să obții un profit frumos, fără să te expui unor riscuri prea mari.

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp