Probabilitatea de a muri astăzi în București într-o clădire cu risc seismic 1

Evaluarea exactă a probabilității de deces într-un astfel de scenariu este extrem de complexă și depinde de o multitudine de factori imprevizibili, de la intensitatea unui eventual cutremur, până la ora la care acesta ar avea loc, sau chiar la norocul individual. Orice cifră prezentată ar fi, prin urmare, o estimare foarte aproximativă și nu ar trebui interpretată ca o predicție definitivă.

În ianuarie 1977 populația Bucureștiului era de 1.807.239 locuitori din care 1.424 au decedat din cauza cutremurului din 4 martie 1977. Adica 0,078 % din populație. Păstrând proporțiile, probabilitatea de a muri astăzi în București din cauza unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter este de sub 0,1 %.

Bucureștiul este situat într-o zonă seismică activă, iar riscul de producere a unor cutremure semnificative este real. Clădirile vechi, construite înainte de 1977, când au fost introduse primele norme de construcție antiseismică, sunt cele mai vulnerabile. O clădire cu risc seismic 1, marcată cu bulină roșie, indică o vulnerabilitate foarte mare la cutremure.

Factorii care influențează probabilitatea de deces

  • Intensitatea cutremurului: Cu cât un cutremur este mai puternic, cu atât riscul de prăbușire a clădirilor și de pierderi de vieți omenești este mai mare.
  • Ora la care se produce cutremurul: Un cutremur care se produce în timpul nopții, când oamenii se află în locuințe, poate avea consecințe mai grave decât unul care se produce în timpul zilei.
  • Locul în care se află persoana în momentul producerii cutremurului: Persoanele care se află în zone deschise, cum ar fi parcuri sau străzi, au un risc mai mic de a fi rănite decât cele care se află în clădiri.
  • Calitatea construcției: Chiar și clădirile cu risc seismic ridicat pot rezista la cutremure de intensitate mare, în funcție de calitatea materialelor folosite și de modul în care au fost construite.
  • Măsurile de siguranță luate: Persoanele care știu cum să se comporte în timpul unui cutremur și care au pregătit un plan de evacuare au șanse mai mari de a supraviețui. Un exemplu în acest caz este actorul Toma Caragiu care a locuit într-un imobil cu 11 niveluri, pe strada Colonadelor nr. 3 din București, clădire construită în anul 1939 care s-a prăbușit în timpul cutremurului din 4 martie 1977. Speriați, în timpul desfășurări seismului, cei aflați în apartament au luat-o la fugă pe scara principală. Cele două etaje le-au străbătut în viteză, dar blocul s-a prăbușit peste ei. Dacă ar fi rămas în apartament sau ar fi coborât pe scara de serviciu, Toma Caragiu împreună cu oaspeții săi din acea seară ar fi scăpat. Apartamentul lui Toma Caragiu, aflat la etajul al doilea, a rămas aproape intact. Trupul marelui actor a fost descoperit șase zile mai târziu, sub ruine în locul unde ar fi trebuit să fie scările blocului. Poeta Ana Blandiana, care locuia la etajul 7 în acel bloc, nu era acasă, fiind internată în spital de câteva zile. Soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a fost prins sub dărâmături, dar a fost scos în viață, la câteva ore după seism.

Scenarii posibile și probabilități asociate

  • Să nu se producă niciun seism major astăzi: Probabilitatea ca astăzi să nu se producă un cutremur major este relativ mare, dar nu poate fi cuantificată cu precizie. Ținând cont că ultimul cutremur major a avut loc în România cu aproape 50 de ani în urmă, e posibil, mulți dintre noi,  să nu asistăm la un astfel de eveniment pe toată durata vieții.
  • Să nu fiți acasă: Dacă nu sunteți acasă în momentul producerii unui cutremur, riscul de a fi afectat este evident mai mic.
  • Clădirea să nu fie afectată: Chiar și în cazul unui cutremur puternic, este posibil ca unele clădiri cu risc seismic mare să nu sufere avarii semnificative.
  • Clădirea să se prăbușească și să scăpați teafăr: Este posibil, dar puțin probabil, să supraviețuiți prăbușirii unei clădiri. Șansa de supraviețuire depinde de mai mulți factori, cum ar fi locul în care vă aflați în momentul prăbușirii, tipul construcției și timpul scurs până la intervenția echipelor de salvare.

Ce puteți face pentru a vă reduce riscul

  • Informați-vă: Înțelegeți riscurile seismice din zona în care locuiți și luați cunoștință de măsurile de siguranță pe care trebuie să le adoptați.
  • Pregătiți un plan de evacuare: Stabiliți un loc de întâlnire în afara clădirii și exersați periodic evacuarea.
  • Asigurați-vă locuința: Verificați periodic instalațiile electrice, de gaz și de apă pentru a evita producerea unor accidente în urma unui cutremur.
  • Întăriți structura clădirii: Dacă este posibil, întăriți structura clădirii pentru a o face mai rezistentă la cutremure.

Evaluarea exactă a probabilității de a muri într-un cutremur este imposibilă. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscuri și să luați măsuri pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi.

Alte articole Gradele de seismicitate ale clădirilor de locuințe

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp