4City North Pipera

Cum afectează creșterea TVA la locuințele noi piața imobiliară din 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă la livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale va crește de la 5% la 9%, conform Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Această măsură vizează locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu alte persoane fizice. De asemenea, locuințele trebuie să îndeplinească anumite condiții de acces, utilități, spațiu și finisaje, pentru a fi considerate locuibile.

Care sunt efectele acestei modificări asupra cumpărătorilor și dezvoltatorilor?

Creșterea TVA la locuințele noi va avea un impact negativ asupra cumpărătorilor, care vor plăti mai mult pentru achiziționarea unei locuințe. De exemplu, pentru o locuință de 100 mp, cu o valoare de 500.000 lei, cumpărătorul va plăti un TVA de 45.000 lei, față de 25.000 lei cât ar fi plătit la cota de 5%. Astfel, prețul final al locuinței va fi de 545.000 lei, cu 20.000 lei mai mult decât la cota actuală.

Această creștere va afecta și dezvoltatorii imobiliari, care vor fi nevoiți să își ajusteze prețurile și strategiile de vânzare, pentru a nu pierde clienți. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să respecte noile condiții impuse de lege pentru locuințele noi, ceea ce ar putea implica costuri suplimentare de construcție și amenajare.

Cum se poate evita plata TVA-ului majorat?

Există câteva modalități prin care cumpărătorii pot evita plata TVA-ului majorat la locuințele noi, dacă își manifestă intenția de cumpărare până la sfârșitul anului 2023. Acestea sunt:

  • să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu dezvoltatorul, care să prevadă plata TVA-ului la cota de 5%, indiferent de data livrării locuinței;
  • să plătească un avans pentru locuință, care să fie atestat prin acte legale, și să solicite aplicarea TVA-ului la cota de 5%, dacă livrarea locuinței se face până la 31 decembrie 2024;
  • să achiziționeze o locuință nouă de la o persoană fizică, care nu este obligată să colecteze TVA, dacă locuința nu a fost folosită anterior și nu a beneficiat de cota redusă de TVA la achiziție.

Modificarea TVA la locuințele noi din 2024 este o măsură fiscală care va avea consecințe importante asupra pieței imobiliare din România. Cumpărătorii vor plăti mai mult pentru locuințele noi, iar dezvoltatorii vor trebui să se adapteze la noile cerințe legale. Cu toate acestea, există și posibilități de a beneficia în continuare de cota redusă de TVA, dacă se îndeplinesc anumite condiții. Prin urmare, este important ca cei interesați să se informeze corect și să își planifice cu atenție achiziția unei locuințe noi.

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp