Nusco City

Creditul Noua Casă versus alte opțiuni de finanțare în 2024

Dacă vrei să îți cumperi o locuință, probabil te întrebi ce variantă de finanțare ți se potrivește cel mai bine. În România, există mai multe opțiuni de creditare pentru achiziția de imobile, fie că este vorba de locuințe noi sau vechi, cu sau fără garanții de la stat. În acest articol, vom compara creditul Noua Casă, care este un program guvernamental de stimulare a pieței imobiliare, cu alte tipuri de credite imobiliare oferite de bănci, pentru a vedea care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Ce este creditul Noua Casă?

Creditul Noua Casă este un credit guvernamental destinat persoanelor fizice pentru achiziția primei locuințe și este garantat de stat cu 50% sau 60%, în funcție de tipul de locuință. Este o versiune îmbunătățită a programului Prima Casă, care a fost lansat în 2009 și care a facilitat accesul la proprietate a peste 330.000 de români.

Creditul Noua Casă se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Locuința nouă este locuința, recepționată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Avantajele creditului Noua Casă sunt:

Dobânda anuală variabilă este formată din IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor) plus o marjă fixă de 2%, care este mai mică decât dobânzile practicate de bănci pentru alte credite imobiliare24.

Comisionul de administrare a creditului și comisionul de analiză a dosarului sunt zero.

Nu este necesară asigurarea de viață/deces a beneficiarului.

Se beneficiază de garanția statului, care reduce riscul de neplată și facilitează accesul la credit.

Dezavantajele creditului Noua Casă sunt:

Plafonul de creditare este limitat și poate fi insuficient pentru achiziția unei locuințe în zonele cu prețuri ridicate, cum ar fi marile orașe.

Avansul minim poate fi destul de mare, mai ales pentru locuințele noi cu prețuri peste 70.000 euro, ceea ce presupune un efort financiar semnificativ din partea beneficiarului.

Durata maximă a creditului este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că beneficiarul va plăti dobânzi pentru o perioadă îndelungată.

Ce sunt alte tipuri de credite imobiliare?

Alte tipuri de credite imobiliare sunt creditele oferite de bănci pentru achiziția de imobile, fără a beneficia de garanția statului. Aceste credite pot fi acordate în lei sau în valută, pentru achiziția de locuințe noi sau vechi, cu sau fără ipotecă. Condițiile de creditare pot varia în funcție de banca aleasă, de profilul beneficiarului și de valoarea și tipul imobilului.

Avantajele altor tipuri de credite imobiliare sunt:

Plafonul de creditare este mai mare și poate acoperi nevoia de finanțare pentru achiziția unei locuințe în orice zonă.

Avansul minim poate fi mai mic, în funcție de politica băncii și de valoarea imobilului.

Durata maximă a creditului poate fi mai mare, în funcție de vârsta beneficiarului și de tipul de credit.

Dezavantajele altor tipuri de credite imobiliare sunt:

Dobânda anuală variabilă este formată dintr-un indice de referință (IRCC, EURIBOR, ROBOR etc.) plus o marjă variabilă, care este mai mare decât marja fixă de 2% practicată la creditul Noua Casă.

Comisionul de administrare a creditului și comisionul de analiză a dosarului pot fi percepute de bănci, în funcție de oferta lor.

Este necesară asigurarea de viață/deces a beneficiarului, precum și asigurarea imobilului, care reprezintă costuri suplimentare.

Nu se beneficiază de garanția statului, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate și să prezinte mai multe garanții pentru a obține creditul.

Creditul Noua Casă și alte tipuri de credite imobiliare sunt opțiuni de finanțare pentru achiziția de locuințe, care au avantaje și dezavantaje specifice. Alegerea celei mai potrivite variante depinde de nevoile și posibilitățile fiecărui beneficiar, de prețul și tipul locuinței dorite, de costurile și condițiile de creditare oferite de bănci și de garanțiile solicitate. Pentru a lua cea mai bună decizie, este recomandat să se compare mai multe oferte de credit, să se folosească un calculator de rate și să se consulte un specialist în domeniu.

Ce se întâmplă dacă nu pot plăti creditul obținut prin programul Noua Casă ?

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp