HomeMe Estates comision 0

Capcana comisionului 0% pentru cumpărător

Când vrei să cumperi un imobil, fie că este nou sau vechi, te poți confrunta cu o ofertă aparent tentantă: comision 0% pentru cumpărător. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie să plătești nimic agentului imobiliar care te ajută să găsești proprietatea dorită? Sau că agentul imobiliar nu îți oferă niciun serviciu și doar îți arată apartamentul? Sau că agentul imobiliar este plătit de dezvoltator sau de vânzător și nu de tine? În acest articol, vom încerca să răspundem la aceste întrebări și să îți arătăm care sunt riscurile și dezavantajele comisionului 0% pentru cumpărător.

Ce înseamnă comision 0% pentru cumpărător?

Comisionul imobiliar este o taxă care se plătește agentiei imobiliare pentru serviciile prestate în timpul tranzacției imobiliare. Valoarea acestui comision poate varia în funcție de natura tranzacției și de cine îl plătește. De regulă, comisionul este suportat de cumpărător sau de proprietar, în funcție de acordurile stabilite în contract.

Comisionul 0% pentru cumpărător înseamnă că agentul imobiliar nu îți percepe nicio taxă pentru serviciile pe care ți le oferă, ci este plătit de cealaltă parte din tranzacție, adică de dezvoltator sau de vânzător. Acest lucru poate părea avantajos pentru tine, deoarece nu trebuie să scoți niciun ban din buzunar pentru a beneficia de asistența unui profesionist. Însă, o astfel de ofertă ascunde de fapt o capcană, care te poate costa mai mult decât crezi.

Care sunt riscurile și dezavantajele comisionului 0% pentru cumpărător?

Dacă agentul imobiliar este plătit de dezvoltator sau de vânzător, acesta nu te reprezintă exclusiv pe tine, ci are un conflict de interese. Acesta va încerca să își satisfacă și clientul care îl plătește, adică dezvoltatorul sau vânzătorul și nu îți va oferi servicii personalizate și dedicate. Iată câteva riscuri și dezavantaje la care te expui dacă accepți comisionul 0% pentru cumpărător:

Vei plăti un preț mai mare pentru apartament. Agentul imobiliar nu îți va negocia prețul și condițiile contractuale în favoarea ta, ci va încerca să îți vândă apartamentul la prețul cerut de dezvoltator sau de vânzător, sau chiar mai mare, pentru a obține un comision mai mare. Astfel, vei plăti indirect comisionul agentului, prin prețul umflat al apartamentului. De exemplu, dacă dezvoltatorul cere 60.000 de euro pentru un apartament, iar agentul îți cere 65.000 de euro, diferența de 5.000 de euro reprezintă de fapt comisionul agentului, pe care îl plătești tu, deși crezi că nu plătești nimic.

Este posibil să primești informații incomplete sau false despre apartament. Agentul imobiliar nu îți va oferi informații complete și veridice despre calitatea construcției, despre eventualele probleme sau riscuri, despre termenele de finalizare sau despre alte aspecte care te-ar putea afecta ca și cumpărător. De asemenea, nu îți va oferi o analiză comparativă de piață, care să îți arate care este valoarea reală a apartamentului în raport cu alte oferte similare. Agentul îți va prezenta doar aspectele pozitive ale apartamentului, și îți va ascunde sau îți va minimaliza cele negative, pentru a te convinge să cumperi.

Vei semna probabil un contract defavorabil pentru tine. Agentul imobiliar nu îți va revizui contractul de vânzare-cumpărare și nu îți va atrage atenția asupra posibilelor clauzelor abuzive sau defavorabile, care să îți asigure drepturile și siguranța juridică. De exemplu, agentul nu îți va spune că dezvoltatorul își rezervă dreptul de a modifica suprafața utilă a apartamentului, sau că vânzătorul îți poate cere penalități dacă nu plătești la timp. Agentul te va încuraja să semnezi contractul cât mai repede, fără să îl consulți cu un avocat sau cu un notar.

Vei fi expus la posibile litigii sau pierderi financiare. Dacă apartamentul pe care l-ai cumpărat are defecte sau vicii ascunse, dacă dezvoltatorul nu își respectă termenele sau obligațiile contractuale, dacă vânzătorul nu îți predă apartamentul sau nu îți eliberează actele, dacă apar probleme cu cadastrul sau cu fiscalitatea, vei fi nevoit să îți aperi singur drepturile în fața instanței sau a autorităților. Agentul imobiliar nu îți va oferi niciun sprijin sau asistență post-vânzare, deoarece el și-a încasat deja comisionul și nu mai are nicio responsabilitate contractuală față de tine.

Cum să eviți capcana comisionului 0% pentru cumpărător?

Pentru a evita capcana comisionului 0% pentru cumpărător, cel mai bine este să colaborezi cu un agent imobiliar care să te reprezinte exclusiv pe tine, și care să fie plătit de tine și nu de dezvoltator sau de vânzător. Astfel, vei beneficia de următoarele avantaje:

Vei plăti un preț corect pentru apartament. Agentul imobiliar îți va negocia prețul și condițiile contractuale în favoarea ta, și îți va obține cele mai bune oferte de pe piață. Agentul îți va oferi o analiză comparativă de piață, care să îți arate care este valoarea reală a apartamentului în raport cu alte oferte similare. Astfel, vei plăti un preț echitabil, care să reflecte calitatea și caracteristicile apartamentului.

Vei primi informații complete și veridice despre apartament. Agentul imobiliar îți va oferi informații complete și veridice despre calitatea construcției, despre eventualele probleme sau riscuri, despre termenele de finalizare sau despre alte aspecte care te-ar putea afecta ca și cumpărător. Agentul îți va prezenta atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale apartamentului, și îți va permite să îl inspectezi și să îl testezi înainte de a lua o decizie.

Vei semna un contract favorabil pentru tine. Agentul imobiliar îți va revizui contractul de vânzare-cumpărare și îți va atrage atenția asupra posibilelor clauze abuzive sau defavorabile, și îți va sugera modificări sau adăugiri care să îți asigure drepturile și siguranța juridică. Agentul îți va recomanda să consulți contractul cu un avocat sau cu un notar, și să verifici toate actele și documentele legate de proprietate.

Vei fi protejat de posibile litigii sau pierderi financiare. Dacă apar probleme cu apartamentul, cu dezvoltatorul, cu vânzătorul, cu cadastrul sau cu fiscalitatea, agentul imobiliar îți va oferi sprijin și asistență post-vânzare, și îți va ajuta să rezolvi orice situație neplăcută sau neprevăzută. Agentul îți va pune la dispoziție experiența și cunoștințele sale, și îți va recomanda soluții și resurse pentru a-ți proteja drepturile și interesele.

Comisionul 0% pentru cumpărător este de cele mai multe ori o capcană care te poate costa mai mult decât crezi. Dacă accepți o astfel de ofertă, vei renunța la o reprezentare profesională și corectă din partea unui agent imobiliar, care să îți apere interesele și să îți ofere cele mai bune condiții în relația cu dezvoltatorul sau cu vânzătorul. Pentru a evita această capcană, cel mai bine este să colaborezi cu un agent imobiliar care să te reprezinte exclusiv pe tine, și care să fie plătit de tine și nu de dezvoltator sau de vânzător. Astfel, vei beneficia de servicii personalizate și dedicate, de informații complete și veridice, de negocieri avantajoase și de protecție juridică și financiară.

Dacă te-ai decis să plătești 0% comision într-o tranzacție imobiliară, când nimic nu este gratis pe planetă cel mai probabil tu ești marfa.

Articol generat și redactat cu ajutorul AI ChatGPT-4

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp