Otopeni vila parter si etaj inchiriere

De ce este important să declari la ANAF contractele de închiriere și ce riști dacă nu o faci

Dacă ești proprietar de locuință și o închiriezi, trebuie să știi că ai obligația legală de a declara la ANAF contractele de închiriere, precum și veniturile obținute din această activitate. Această obligație este valabilă începând cu 1 ianuarie 2023, conform OG 16/2022 care a modificat și completat Codul Fiscal. În acest articol, îți vom explica de ce este important să declari la ANAF contractele de închiriere și ce riști dacă nu o faci.

Declarația la ANAF a contractelor de închiriere are mai multe avantaje, atât pentru tine, cât și pentru chiriaș. Iată câteva dintre ele:

Îți asiguri legalitatea și transparența veniturilor. Prin declararea la ANAF a contractelor de închiriere, îți asiguri respectarea legii și evitarea evaziunii fiscale. Astfel, îți poți justifica veniturile și îți poți plăti impozitele și contribuțiile sociale datorate statului, conform cotei stabilite de lege. De asemenea, îți poți deduce cheltuielile efectuate pentru întreținerea și repararea locuinței închiriate, în limita a 25% din venitul brut realizat.

Îți protejezi drepturile și interesele. Prin declararea la ANAF a contractelor de închiriere, îți protejezi drepturile și interesele în raport cu chiriașul. Astfel, poți dovedi existența și conținutul contractului, poți solicita plata chiriei și a garanției, poți cere despăgubiri pentru eventualele daune produse de chiriaș, poți rezilia contractul în caz de neîndeplinire a obligațiilor de către chiriaș, etc. De asemenea, poți beneficia de asistență juridică și fiscală în caz de litigii sau controale.

Îți facilitezi accesul la credite și alte servicii financiare. Prin declararea la ANAF a contractelor de închiriere, îți facilitezi accesul la credite și alte servicii financiare. Astfel, poți folosi veniturile din închiriere ca sursă de venit eligibilă pentru obținerea unui credit ipotecar, de consum, de nevoi personale, etc. De asemenea, poți beneficia de oferte și condiții mai avantajoase de la bănci și alte instituții financiare, în funcție de istoricul și nivelul veniturilor tale.

Ce riști dacă nu declari la ANAF contractele de închiriere

Nedeclarația la ANAF a contractelor de închiriere are mai multe dezavantaje, atât pentru tine, cât și pentru chiriaș. Iată câteva dintre ele:

Îți asumi riscul de a fi sancționat și penalizat. Nedeclarația la ANAF a contractelor de închiriere constituie o infracțiune de evaziune fiscală, pedepsită cu amendă sau închisoare, în funcție de gravitatea faptei. Astfel, poți fi amendat cu până la 100% din suma neplătită către stat, sau poți fi închis între 6 luni și 5 ani, dacă prejudiciul depășește 100.000 de lei. De asemenea, poți fi obligat să plătești dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele neachitate la termen.

Îți expui drepturile și interesele la abuzuri și nesiguranță. Nedeclarația la ANAF a contractelor de închiriere îți expune drepturile și interesele la abuzuri și nesiguranță din partea chiriașului. Astfel, nu poți dovedi existența și conținutul contractului, nu poți solicita plata chiriei și a garanției, nu poți cere despăgubiri pentru eventualele daune produse de chiriaș, nu poți rezilia contractul în caz de neîndeplinire a obligațiilor de către chiriaș, etc. De asemenea, nu poți beneficia de asistență juridică și fiscală în caz de litigii sau controale.

Îți restrângi accesul la credite și alte servicii financiare. Nedeclarația la ANAF a contractelor de închiriere îți restrângi accesul la credite și alte servicii financiare. Astfel, nu poți folosi veniturile din închiriere ca sursă de venit eligibilă pentru obținerea unui credit ipotecar, de consum, de nevoi personale, etc. De asemenea, nu poți beneficia de oferte și condiții mai avantajoase de la bănci și alte instituții financiare, în funcție de istoricul și nivelul veniturilor tale.

Ce trebuie să fac dacă “am uitat” să declar contractul de închiriere la ANAF?

Dacă ai uitat să declari contractul de închiriere la ANAF, trebuie să știi că te expui unor riscuri și sancțiuni, cum ar fi amendă, închisoare, dobânzi și penalități. Pentru a evita aceste consecințe, îți recomandăm să îți înregistrezi contractul cât mai curând posibil, urmând pașii de mai jos:

Completează formularul 168. Acesta este formularul prin care se declară contractele de închiriere la ANAF. Poți să îl descarci de pe site-ul ANAF sau să îl obții de la sediul administrației fiscale de care aparții. Trebuie să completezi datele personale, datele imobilului, datele contractului, datele chiriașului și datele bancare. De asemenea, trebuie să atașezi o copie a contractului de închiriere și o declarație pe propria răspundere că datele sunt reale.

Depune formularul 168 la ANAF. Poți să depui formularul online, prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual, sau fizic, la ghișeul administrației fiscale de care aparții. Trebuie să depui formularul în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de închiriere sau de la data modificării acestuia. Dacă depui formularul după acest termen, poți fi amendat cu până la 500 de lei.

Plătește impozitul pe venitul din închiriere. După ce ai depus formularul 168, trebuie să plătești impozitul pe venitul din închiriere, care este de 10% din suma încasată lunar. Poți să plătești impozitul online, prin transfer bancar, sau fizic, la casieria administrației fiscale de care aparții. Trebuie să plătești impozitul până la data de 25 a lunii următoare celei în care ai încasat chiria. Dacă plătești impozitul după acest termen, poți fi obligat să plătești și dobânzi și penalități de întârziere.

Ce se întâmplă dacă nu am contract de închiriere dar am închiriat imobilul meu ?

Dacă nu ai contract de închiriere, te expui unor riscuri și sancțiuni, atât ca proprietar, cât și ca chiriaș. În primul rând, încalci legea, care prevede că închirierea locuințelor se face pe baza unui contract scris, consemnat între proprietar și chiriaș. În al doilea rând, nu îți poți declara veniturile la ANAF, ceea ce constituie o infracțiune de evaziune fiscală, pedepsită cu amendă sau închisoare. În al treilea rând, nu îți poți proteja drepturile și interesele în raport cu cealaltă parte, deoarece nu poți dovedi existența și conținutul contractului, nu poți solicita plata chiriei și a garanției, nu poți cere despăgubiri pentru eventualele daune, nu poți rezilia contractul în caz de neîndeplinire a obligațiilor, etc. În al patrulea rând, îți restrângi accesul la credite și alte servicii financiare, deoarece nu poți folosi veniturile din închiriere ca sursă de venit eligibilă pentru obținerea unui credit sau pentru a beneficia de oferte și condiții mai avantajoase.

Prin urmare, îți recomandăm să închei un contract de închiriere în formă scrisă, să îl înregistrezi la ANAF și să îți plătești impozitul pe venitul din închiriere, conform legii. Astfel, îți vei asigura legalitatea și transparența veniturilor, îți vei proteja drepturile și interesele, îți vei facilita accesul la credite și alte servicii financiare și îți vei evita riscul de a fi sancționat și penalizat.

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp