HomeMe Estates ImoBlog

Agent imobiliar profesionist versus oportunist de ocazie

Piața imobiliară din România este una dinamică și competitivă, care oferă oportunități de afaceri atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Însă, pentru a avea succes în acest domeniu, nu este suficient să ai o ofertă bună sau un buget generos. Ai nevoie și de un partener de încredere, care să te reprezinte și să te ghideze în procesul de tranzacționare. Acest partener este agentul imobiliar.

Dar cum îl recunoști pe cel mai potrivit pentru tine? Cum faci diferența între un agent imobiliar profesionist, care îți oferă servicii de calitate, și un oportunist de ocazie, care îți promite multe, dar nu îți livrează nimic? Iată câteva criterii pe care să le iei în considerare atunci când alegi un agent imobiliar:

Experiența și cunoașterea pieței locale

Un agent imobiliar profesionist are o experiență bogată în domeniul imobiliar, care îi permite să cunoască foarte bine piața locală, tendințele, cererea și oferta, prețurile și factorii care influențează valorificarea proprietăților. El îți poate oferi informații actualizate și relevante despre zona în care vrei să vinzi sau să cumperi, precum și despre oportunitățile și riscurile pe care le implică.

Un oportunist de ocazie, în schimb, nu are o viziune de ansamblu asupra pieței imobiliare, ci se bazează pe informații superficiale sau învechite, care nu reflectă realitatea. El îți poate induce în eroare cu estimări nerealiste sau cu oferte care nu corespund nevoilor și preferințelor tale.

Abilitatea de negociere și reprezentare

Un agent imobiliar profesionist este un negociator priceput, care știe cum să obțină cele mai bune condiții pentru tine, atât din punct de vedere financiar, cât și juridic. El îți apără interesele în fața celorlalte părți implicate în tranzacție, cum ar fi vânzătorul, cumpărătorul, notarul, avocatul, evaluatorul, etc. El îți oferă asistență și consultanță pe tot parcursul procesului, de la stabilirea prețului de listare sau de ofertă, până la semnarea contractului și predarea cheilor.

Un oportunist de ocazie, dimpotrivă, nu are abilități de negociere și nu îți reprezintă corect interesele. El îți poate propune prețuri de listare sau de ofertă care nu sunt în avantajul tău, ci al lui sau al altor părți. El nu îți oferă suport și îndrumare, ci îți lasă impresia că ești singur în fața problemelor și obstacolelor care pot apărea.

Profesionalismul și etica

Un agent imobiliar profesionist este un profesionist care respectă standardele și normele de conduită din domeniul său de activitate. El îți oferă servicii de calitate, transparente și conforme cu legislația în vigoare. El îți oferă un contract de intermediere clar și corect, care stipulează drepturile și obligațiile fiecărei părți, precum și comisionul pe care îl percepe. El îți respectă confidențialitatea și îți protejează datele personale.

Un oportunist de ocazie, pe de altă parte, nu este un profesionist, ci un amator care încearcă să profite de situația pieței imobiliare, fără să respecte regulile și principiile etice. El îți oferă servicii de proastă calitate, neclare și neconforme cu legislația în vigoare. El nu îți oferă un contract de intermediere, sau îți oferă unul care conține clauze abuzive sau ilegale, care îți încalcă drepturile și îți creează obligații excesive. El nu îți respectă confidențialitatea și îți expune datele personale unor terțe părți, fără acordul tău.

Recomandările și recenziile clienților

Un agent imobiliar profesionist are o reputație bună pe piața imobiliară, care se reflectă în recomandările și recenziile pe care le primește de la clienții săi. El își construiește o relație de încredere și respect cu clienții săi, care îl apreciază și îl recomandă mai departe. El își promovează activitatea în mod transparent și onest, folosind canale de comunicare adecvate, cum ar fi site-uri web, rețele sociale, bloguri, etc.

Un oportunist de ocazie, în contrast, nu are o reputație pe piața imobiliară, sau are una proastă, care se reflectă în lipsa sau negativitatea recomandărilor și recenziilor pe care le primește de la clienții săi. El își construiește o relație de suspiciune și neîncredere cu clienții săi, care îl critică și îl evită. El își promovează activitatea în mod fals și înșelător, folosind canale de comunicare inadecvate, cum ar fi flyere, anunțuri “de agățat clienti”, spam, etc.

Alegerea unui agent imobiliar este o decizie importantă, care poate influența succesul sau eșecul tranzacției imobiliare. De aceea, este esențial să faci diferența între un agent imobiliar profesionist, care îți oferă servicii de calitate, și un oportunist de ocazie, care îți oferă servicii de proastă calitate. Pentru a face această diferență, poți folosi criteriile prezentate în acest articol, care îți vor ajuta să identifici calitățile și abilitățile unui agent imobiliar profesionist, precum și diferențele dintre unul profesionist și unul oportunist.

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp