Moghioros Park Residence

Merită să investesti sub 50.000 euro în imobiliare în România ?

Investiția în imobiliare este una dintre cele mai populare și sigure modalități de a-ți crește averea pe termen lung. Însă, pentru a face o alegere inteligentă, este nevoie să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi: locația, tipul, starea, prețul și randamentul proprietății.

În România, piața imobiliară a cunoscut o evoluție fluctuantă în ultimii ani, fiind influențată de criza sanitară, de schimbările legislative, de cerere și ofertă, de preferințele și nevoile cumpărătorilor, de accesul la finanțare și de nivelul de dezvoltare al infrastructurii.

Cu un buget de sub 50.000 euro, ce opțiuni ai la dispoziție și care sunt avantajele și dezavantajele lor?

Apartamente

Apartamentele sunt cele mai căutate și vândute tipuri de imobile în România, reprezentând peste 80% din tranzacțiile realizate în 2023. Cu un buget de sub 50.000 euro, poți găsi apartamente de 2 sau 3 camere, în special în orașele mici și medii, sau în zonele periferice ale celor mari. De exemplu, în martie 2024, existau peste 10.000 de anunțuri de apartamente de vânzare cu prețuri cuprinse între 30.000 și 50.000 euro.

Avantajele investiției în apartamente sunt:

Lichiditatea mare, adică posibilitatea de a vinde rapid și ușor proprietatea, dacă este nevoie.

Cererea constantă, atât din partea cumpărătorilor, cât și a chiriașilor, care caută locuințe accesibile.

Randamentul atractiv, care poate depăși 7% pe an, în funcție de zona, de calitatea și de gradul de ocupare a apartamentului.

Dezavantajele investiției în apartamente sunt:

Costurile de întreținere, care pot fi ridicate, în special pentru apartamentele vechi, care necesită reparații și modernizări frecvente.

Impozitele și taxele, care pot varia în funcție de localitate, de suprafața și de valoarea apartamentului.

Riscul de neplată sau de deteriorare din partea chiriașilor, care poate afecta venitul și valoarea proprietății.

Case

Casele sunt tipuri de imobile mai scumpe și mai greu de găsit în România, reprezentând doar 15% din tranzacțiile realizate în 2023. Cu un buget de sub 50.000 euro, poți găsi case de 2 sau 3 camere, în special în zonele rurale sau în localitățile mici, unde prețurile sunt mai mici. De exemplu, în martie 2024, existau peste 2.000 de anunțuri de case de vânzare cu prețuri cuprinse între 30.000 și 50.000 euro.

Avantajele investiției în case sunt:

Spațiul generos, care oferă confort și intimitate, atât pentru proprietar, cât și pentru chiriași.

Terenul aferent, care poate fi folosit pentru grădinărit, pentru construcții suplimentare sau pentru valorificare în viitor.

Potențialul de creștere, care poate fi sporit prin renovări, extinderi sau amenajări.

Dezavantajele investiției în case sunt:

Lichiditatea scăzută, adică dificultatea de a vinde rapid și ușor proprietatea, dacă este nevoie.

Cererea redusă, atât din partea cumpărătorilor, cât și a chiriașilor, care preferă locuințele mai apropiate de centrele urbane și de facilitățile publice.

Costurile de întreținere, care pot fi ridicate, în special pentru casele vechi, care necesită reparații și modernizări frecvente.

Terenuri

Terenurile sunt tipuri de imobile mai ieftine și mai ușor de găsit în România, reprezentând 5% din tranzacțiile realizate în 2023. Cu un buget de sub 50.000 euro, poți găsi terenuri de diferite dimensiuni și destinații, în special în zonele rurale sau în localitățile mici, unde prețurile sunt mai mici. În martie 2024, existau peste 6.000 de anunțuri de terenuri de vânzare cu prețuri cuprinse între 30.000 și 50.000 euro.

Avantajele investiției în terenuri sunt:

Flexibilitatea, care permite proprietarului să decidă ce să facă cu terenul, în funcție de oportunitățile și de nevoile pieței.

Valoarea, care poate crește semnificativ în timp, în funcție de dezvoltarea zonei, de cererea și de oferta, de infrastructura și de reglementările existente.

Costurile de întreținere, care sunt minime, în special pentru terenurile agricole sau forestiere, care nu necesită investiții majore.

Dezavantajele investiției în terenuri sunt:

Lichiditatea scăzută, adică dificultatea de a vinde rapid și ușor proprietatea, dacă este nevoie.

Cererea redusă, atât din partea cumpărătorilor, cât și a chiriașilor, care caută imobile gata construite și utilate.

Impozitele și taxele, care pot varia în funcție de localitate, de suprafața și de valoarea terenului.

Investiția în imobiliare în România cu un buget de sub 50.000 euro este posibilă și profitabilă, dacă se face cu atenție și cu cunoștințe. Fiecare tip de imobil are avantaje și dezavantaje, care trebuie evaluate în funcție de obiectivele, de preferințele și de resursele fiecărui investitor.

Pentru a face o investiție sigură și eficientă, este recomandat să se consulte un specialist imobiliar, care poate oferi sfaturi și informații actualizate și relevante despre piața imobiliară din România.

Care sunt cele mai bune zone pentru investiții imobiliare?

Alegerea celei mai bune zone pentru investiții imobiliare depinde de mai mulți factori, cum ar fi: prețul, cererea, oferta, randamentul, infrastructura, dezvoltarea și potențialul de creștere. În general, se recomandă să se investească în zone cu o piață imobiliară dinamică, cu o populație în creștere, cu un nivel de trai ridicat și cu oportunități de afaceri și de angajare.

Potrivit unor studii și analize realizate de experți în domeniu, în România, cele mai bune zone pentru investiții imobiliare în 2024 sunt:

București, capitala și cel mai mare oraș al țării, care oferă o diversitate de tipuri de imobile, de la apartamente la case, de la birouri la spații comerciale sau industriale. Bucureștiul este un centru economic, cultural, educațional și turistic, care atrage atât cumpărători, cât și chiriași. Randamentele locuințelor noi din București sunt printre cele mai bune din regiune, ajungând până la 6,5% pe an.

Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România, care se remarcă prin dinamismul și inovația sa. Clujul este un hub tehnologic, universitar și medical, care găzduiește numeroase companii multinaționale, start-up-uri și instituții de prestigiu. Clujul are o cerere ridicată de locuințe, atât pentru vânzare, cât și pentru închiriere, iar prețurile sunt în creștere constantă.

Timișoara, al treilea oraș ca mărime din România, care este recunoscut pentru dezvoltarea sa industrială și comercială. Timișoara este un oraș cosmopolit, cu o istorie bogată și o cultură diversă. Timișoara beneficiază de o infrastructură modernă, de o forță de muncă calificată și de o calitate a vieții ridicată. Timișoara are o ofertă variată de imobile, de la apartamente la case, de la spații de birouri la parcuri industriale.

Iași, al patrulea oraș ca mărime din România, care este un centru academic, cultural și IT. Iașiul este un oraș cu o tradiție istorică și culturală impresionantă, care găzduiește cele mai vechi universități și instituții culturale din țară. Iașiul are o cerere mare de locuințe, în special din partea studenților și a angajaților din sectorul IT, iar prețurile sunt accesibile și competitive.

Brașov, unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate orașe din România, care este situat la poalele munților Carpați. Brașovul este un oraș cu un potențial turistic enorm, care oferă o gamă largă de atracții naturale și culturale. Brașovul are o piață imobiliară stabilă și atractivă, cu o ofertă diversificată de locuințe, spații comerciale și hoteluri.

Acestea sunt doar câteva exemple de zone din România care se pot dovedi a fi profitabile pentru investiții imobiliare. Desigur, există și alte orașe sau localități care pot oferi oportunități interesante, în funcție de specificul și de nevoile fiecărui investitor. Pentru a face o alegere corectă și sigură, este recomandat să se consulte un specialist imobiliar, care poate oferi sfaturi și informații actualizate și relevante despre piața imobiliară din România.

HomeMe Estates

oferte închiriere

oferte vânzare

ImoBlog

WhatsApp